Muovit

Muovit ovat synteettisiä tai puolisynteettisiä materiaaleja, jotka valmistetaan polymeereistä. Muoveihin lisätään yleensä erilaisia lisäaineita parantamaan niiden ominaisuuksia. Tällaisia lisäaineita voivat olla täyteaineet, lujitteet, pehmittimet, stabilisaattorit, antioksidantit ja väriaineet.

1024px-Plastic_beads2.jpg
Kuvan ottanu Aney, lähde commons.wikimedia.org. Lisenssi https://creativecommons.org/by-sa/3.0/legalcode

Muovit ovat ominaisuuksiltaan edullisia, vahvoja, kevyitä, helposti muokattavia ja monikäyttöisiä. Näiden ominaisuuksien takia muovit ovat syrjäyttäneet perinteisempiä materiaaleja (lasi, puu, metallit, paperi) monissa käyttötarkoituksissa. Muovien tärkeimpiä käyttökohteita ovat pakkausmateriaalit, rakennusmateriaalit, autoteollisuus ja elektroniikka. Muita tuttuja käyttökohteita ovat mm. lääketeollisuus, maataloustuotteet, kotitaloustarvikkeet ja lääketeollisuus.

 

Muovit voidaan jakaa kesto- ja kertamuoveihin. Kestomuoveja voidaan sulattaa ja muokata uudelleen. Kertamuovit ovat rakenteeltaan pysyvämpiä ja niiden muokkaaminen on vaikeampaa. Kertamuoveissa polymeerien ketjujen välille syntyy kovalenttisia sidoksia, jotka estävät muovien sulamisen. Suurin osa käytössä olevista muoveista ovat kestomuoveja. Näihin lukeutuvat polyeteeni (PE), polypropeeni (PP), polystyreeni (PS), polyvinyylikloridi (PVC) ja polyeteenitereftalaatti (PET).

Mainokset